Deel

Methodologie

Pensioenfondsen beleggen veel geld. Alle fondsen die we in het Eerlijk Pensioenlabel beoordelen hebben opgeschreven waar zij op letten bij bedrijven waarin ze beleggen. Dat heet het beleggingsbeleid. Wij beoordelen of dat beleggingsbeleid voldoende is.

De vraag daarbij is of de pensioenfondsen voldoende eisen rond verantwoord ondernemen stellen aan de bedrijven waarin zij beleggen. Het Eerlijk Pensioenlabel vergelijkt dat beleid met een lijst van eisen waarvan wij vinden dat die aan bedrijven gesteld zouden moeten worden. We gebruiken daarvoor in principe de methodologie die ook voor bijvoorbeeld de Eerlijke Bankwijzer en de Eerlijke Verzekeringswijzer wordt gebruikt. Deze Fair Finance Guide International Methodology kun je hieronder  en bij downloads terugvinden. De eisen in de methodologie (daar heten ze ‘assessment elements’) zijn ontwikkeld aan de hand van internationale standaarden (verdragen, richtlijnen, keurmerken en gedragscodes). Op basis hiervan wordt het beleid van pensioenfondsen beoordeeld voor vijftien specifieke thema’s en sectoren.

Beoordeling

De beoordeling wordt uitgevoerd door Profundo, een onderzoeks- en adviesbureau dat een praktische bijdrage wil leveren aan een duurzame en sociaal rechtvaardige wereld. Profundo houdt zich bezig met internationale grondstofketens (zoals veeteelt en mijnbouw), de financiële sector en thema’s op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Voor alle tien pensioenfondsen in het Eerlijk Pensioenlabel maakt Profundo een overzicht van de structuur en de beleggingen, een analyse van het beleid en een overzicht van de scores op de verschillende thema’s en sectoren. De resultaten worden vastgelegd in rapporten.

Hieronder en bij downloads vind je deze rapporten. We kijken bij de beoordeling alleen naar het beleid dat een pensioenfonds publiek heeft gemaakt, op bijvoorbeeld de website of in het jaarverslag. We vinden namelijk dat jij, en iedereen, een fonds op het beleid moet kunnen aanspreken. Dat kan alleen als beleid publiek is. De pensioenfondsen krijgen de mogelijkheid om op de concept-beoordeling te reageren.

 

Methodologie van de Fair Finance Guide International

Kom in actie in 5 min

5

Heb je iets meer tijd? Verdiep je in de score van je fonds en geef je fonds per thema feedback

Doe mee

Kom in actie in 1 minuut!

1

Reageer direct naar jouw fonds op de scores

Doe mee

Kom echt in actie

Wil je echt betrokken raken bij het beleggingsbeleid van je fonds? Wij geven je tips.

Doe mee

Het Eerlijk Pensioenlabel is een samenwerkingsverband van:

  • Eerlijk Pensioenlabel
  • Eerlijk Pensioenlabel
  • Eerlijk Pensioenlabel
  • Eerlijk Pensioenlabel
  • Eerlijk Pensioenlabel