Deel

Dierenleed gefinancierd met uw pensioengeld?

Dierenwelzijn

Dierenleed gefinancierd met uw pensioengeld?

Via hun beleggingen lopen pensioenfondsen het risico betrokken te zijn bij allerlei dierenwelzijnsschendingen. Om deze reden is het verontrustend dat geen van de tien grootste pensioenfondsen van Nederland in het beleggingsbeleid aandacht heeft voor dierenwelzijn.

Dierenwelzijnsrisico’s

Het gebruik van dieren is divers en nog nooit zo massaal geweest als tegenwoordig. Dieren worden gebruikt voor voedsel, kleding, proeven, entertainment, sport en tal van andere zaken. Vaak komt het welzijn van de dieren daarbij ernstig in het gedrang. En dus loopt een keur aan bedrijven risico bewust of onbewust mee te helpen aan dierenwelzijnsschendingen. Daarbij gaat het niet alleen om grote vleesproducenten, supermarktketens of fastfoodrestaurants, maar ook om vliegtuigmaatschappijen en andere transporteurs, kledingbedrijven, reisorganisaties, farmaceutische bedrijven, bouwbedrijven en banken die bijvoorbeeld investeren in de vee-industrie. Zelfs autoproducenten zoals Volkswagen, Mercedes en BMW kunnen ernstig dierenleed veroorzaken, bleek eerder dit jaar. Zij testten hun uitlaatgassen op apen.

Pensioengeld naar Chinese plofkippen

Nederlandse pensioenfondsen beleggen in dergelijke grote beursgenoteerde bedrijven en banken die betrokken kunnen zijn bij dierenleed. In 2014 bleek dat daadwerkelijk: onderzoek van financieel onderzoeksbureau Profundo wees uit dat Nederlandse pensioenfondsen beleggen in legbatterijen en plofkippen in Azië en Zuid-Amerika en hadden dus betrokkenheid bij ernstig, massaal en onomkeerbaar dierenleed. Een van de pensioenfondsen die hierbij negatief in het nieuws kwam, was ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland.

“Dat grote Nederlandse pensioenfondsen – waaronder ABP – vier jaar later nog steeds geen dierenwelzijnsbeleid hebben, is zorgelijk.”

Transparantie

Dat grote Nederlandse pensioenfondsen – waaronder ABP – vier jaar later nog steeds geen dierenwelzijnsbeleid hebben, is zorgelijk, vindt Dirk-Jan Verdonk, Hoofd programma’s World Animal Protection, een van de initiatiefnemers van het Eerlijk Pensioenlabel. ‘Pensioenfondsen hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid, maar nemen die nog niet als het op dierenwelzijn aankomt. Wij hopen dat het Eerlijk Pensioenlabel gaat helpen om mensen die pensioen opbouwen inzicht te verschaffen in het beleggingsbeleid van hun pensioenfonds, zodat ze daar hun fonds ook op kunnen aanspreken. Zelf zullen pensioenfondsen hun deelnemers namelijk niet zo snel informeren over het feit dat ze hun geld in plofkippen, legbatterijen of onverantwoorde dierproeven beleggen.’

 

 

Kom in actie in 5 min

5

Heb je iets meer tijd? Verdiep je in de score van je fonds en geef je fonds per thema feedback

Doe mee

Kom in actie in 1 minuut!

1

Reageer direct naar jouw fonds op de scores

Doe mee

Kom echt in actie

Wil je echt betrokken raken bij het beleggingsbeleid van je fonds? Wij geven je tips.

Doe mee

Het Eerlijk Pensioenlabel is een samenwerkingsverband van:

  • Eerlijk Pensioenlabel
  • Eerlijk Pensioenlabel
  • Eerlijk Pensioenlabel
  • Eerlijk Pensioenlabel
  • Eerlijk Pensioenlabel